kumulo

Îți dorești să investești în imobiliare? Iată ce alternative ai.

Imobiliarele sunt, în continuare, unul dintre subiectele de interes în ceea ce privește domeniul investițiilor. Cu toate că primele opțiuni ce ne vin în minte atunci când ne gândim la imobiliare sunt cumpărarea unei proprietăți, revânzarea sau închirierea ei, de multe ori, acestea nu sunt opțiuni la îndemâna oricui. Cu toate acestea, există câteva alternative care se pot dovedi mai accesibile: investițiile imobiliare prin intermediul bursei și REIT-urile.

Investițiile imobiliare prin intermediul bursei

În ultimii ani, investițiile imobiliare pe piața bursieră au prins din ce în ce mai multă popularitate în rândul investitorilor. Ele sunt investiții prin care acționarilor li se permite să dețină o cotă-parte din societatea care administrează imobilele – pot fi companii care dețin, dezvoltă, administrează sau închiriază proprietăți.

Principalele avantaje ale acestui tip de investiție este că prezintă un grad de risc mai mic și pot fi realizate cu un capital mai redus. Așadar, aceasta ar putea fi o opțiune de luat în calcul dacă ești la început și nu ești dispus să începi cu sume mari.

În plus, procesul de investiție este la fel de simplu precum în cazul tranzacționării acțiunilor.

REIT-urile

REIT-urile (Real Estate Investment Trust) sunt un tip de fond de investiții. Este reprezentat de companii care investesc în proprietăți imobiliare și generează venituri din închirierea sau vânzarea acestora. Aceste companii sunt structurate ca fonduri de investiții și sunt reglementate de guvern pentru a oferi investitorilor o modalitate eficientă de a investi în proprietăți imobiliare.

Ceea ce le face interesante este posibilitatea de a investi și în proprietăți nerezidențiale care nu ar fi accesibile într-un mod direct – supermarketuri, mall-uri sau clădiri de birouri.

Procesul de investire în REIT-uri este relativ simplu. Investitorii pot cumpăra acțiuni ale unei companii de tip REIT prin intermediul unui broker sau o platformă de tranzacționare online. Dividendele sunt plătite de obicei trimestrial și pot fi folosite pentru a reinvesti în acțiuni suplimentare sau pentru a genera venituri pasive.

Investiți imobiliare clasice vs. prin intermediul bursei și REIT-uri

Costurile

În linii mari, investițiile imobiliare fizice presupun cumpărarea unei proprietăți care, ulterior poate fi vândută sau închiriată, cu scopul de a face profit. Cel mai important dezavantaj al acestui tip de investiție este suma mare de bani (proprie sau din credit) de care ai nevoie pentru a cumpăra o casă, un apartament sau un teren. Pe de altă parte, investițiile imobiliare la bursă și REIT-urile îți permit să deții o parte a unei proprietăți, cu o investiție inițială mai mică.  

Lichiditatea

Lichiditatea este unul din factorii cei mai importanți pe care ar trebui să îi ai în vedere atunci când îți dorești să faci o investiție. De exemplu, în cazul investițiilor imobiliare fizice, dacă apar cheltuieli neașteptate și ai nevoie de numerar, poate dura câteva luni sau chiar ani până să vinzi proprietatea. În schimb, dacă dorești să vinzi acțiunile pe piața bursieră o poți face oricând, într-un timp mult mai redus.

Riscurile

Investiția într-o proprietate fizică vine la pachet cu mai multe riscuri:

  • Expunere limitată – dacă vei dori să revinzi sau să închiriezi proprietatea, vei avea expunere, în mare parte, doar la piața imobiliară din orașul respectiv. Aici, mai există și riscul unei piețe suprasaturate de oferte, care poate face dificilă revânzarea sau închirierea imobilului.
  • Evenimente neprevăzute – din cauza unor evenimente neprevăzute (dezastre naturale, probleme cu chiriașii sau cu vecinii), proprietatea poate fi deteriorată. În aceste cazuri, costurile de reparații vor cădea, de regulă, pe seama ta.

Totuși, și investițiile imobiliare pe piața bursieră și REIT-urile pot implica unele riscuri. Acestea sunt mai mici și mai ușor de gestionat, având posibilitatea de a alege să investești în mai multe proprietăți și sectoare economice, în mai multe țări și valute.

Diversitatea

În cazul unei investiții imobiliare fizice, ești limitat de regulă, la un număr mai mic de proprietăți, situate într-o anumită zonă.  În schimb, investițiile imobiliare la bursă și REIT-urile îți oferă posibilitatea de a investi pe piețe diverse, în mai multe proprietăți, în funcție de dorințele și de așteptările tale financiare. În cazul REIT-urilor poți chiar să cumperi acțiuni la anumite companii, supermarketuri sau clădiri rezidențiale.

Strategia de investiție

Investiția într-o proprietate fizică presupune, în mare parte, doar cercetarea pieței locale, pentru a fi sigur că iei decizia corectă. Aici putem lua în calcul amplasarea proprietății, prețurile medii de pe piață sau costurile de renovare, dacă este cazul.

Investițiile imobiliare pe piața bursieră și REIT-urile presupun, însă, un nivel mai mare de cunoștințe despre subiect. Dacă îți dorești să investești pe această piață este important să cunoști tendințele, platformele sigure pentru investiții, dar și să evaluezi nivelul de risc optim pentru tine.

De exemplu, la Bursa de Valori București sunt listate cateva companii, cum ar fi Impact Developer&Contractor sau One United Properties, prin care poți avea expunere indirectă în sectorul imobiliar.

Concluzie

Cum fiecare tip de investiție are riscurile sale, este bine să evaluezi toate opțiunile pe care le ai, pentru a fi sigur că iei cea mai bună decizie pentru tine. Dacă ești la început de drum și încă nu știi la ce să fii atent atunci când începi să investești, s-ar putea să te ajute articolul nostru despre cele 7 lucruri de care să ții cont când începi sa investești.

*Acest articol este informativ, cu scop de educație financiară, și nu reprezintă o recomandare de investiții într-un anumit sector, instrument financiar sau companie.

Ai întrebări  sau vrei să împărtășesți cu alții din experiențele tale?

Intră în comunitatea kumulo și hai să creștem împreună

Înscrie-te la newsletter